Holiday in Cambodia

Els amants del punk coneixereu la cançó de Holiday in Cambodia dels llegendaris Dead Kennedys.

"Is a holiday in CambodiaWhere people dress in black
Where you'll kiss ass or crack"

La canço és una narració satírica sobre els perills de fer un viatge idíl·lic a Cambodja, un país sota el control del tirànic règim dels Khmers Rojos.  

Les lletres destaquen la crua realitat de la vida de la població sota el règim de Pol Pot així com la indiferència i la ingenuïtat dels privilegiats occidentals que s'hi passen unes "vacances" de luxe.  La cançó acaba corejant el nom del famós líder del règim "Pol Pot" mentre subratlla la duresa del seu govern.

Tot i que fa ja 40 anys que es va publicar el contingut no deixa de ser actual. Cambodja és un país realment pobre i, tot i que els seus habitants ja no viuen sota la bogeria del règim de Pol Pot, la gran majoria de la població viu en una situació molt precària.

El govern tolera que el país sigui un paradís per les màfies xineses, les quals hi tenen moltíssimes inversions i utilitzen els casinos i multitud de negocis pel blanqueig de capitals. A les grans ciutats la prostitució és un fet clarament a la vista i que porta milers d'homes blancs al país davant la connivència de les institucions.

Ens feia gràcia pensar en aquesta cançó perquè al país hi trobes multitud de "motxileros" europeus i americans. Una gran part d'ells visitarà Cambodja com una part més de la seu super viatge al sud-est asiàtic i ho viurà com una experiència més de consum. Podrà penjar fotos a Instagram sobre els temples i les platges tropicals. Però no s'interessarà per la història ni sobre quina és la lògica del país. No aprendrà una sola paraula sobre l'idioma khmer ni parlarà amb un local més enllà del conductor de tuk-tuk.

Ull, perquè nosaltres no ens creiem millor que ningú (bueno potser millor que els turistes anglesos, sí). Però intentem defugir aquesta lògica de viatge.

Hem estat un mes a Cambodja i ens hem mogut bàsicament fent autoestop. Hem pogut parlar amb els locals sobre història, economia, política i quina és la situació que viuen dia a dia.

Després d'aquesta reflexió un pel gratuïta. Us deixem amb algunes fotos del viatge.

Les platges de Koh-Rong. Una autèntica passada.
Les festes a Koh Rong. Una passada també.

No deixa de fer gràcia l'adoració fàlica en alguns temples budistes.


Vistes desde un Parc Nacional prop de Kampot.

La zona de Mondulkiri.
Moto espatllada i tirats a la carretera avorrits sense saber que fer.


Temple budista en una zona selvàtica.



De festa amb uns nois que vam conèixer en una plaça. Fent una mini rave al cotxe.

Convidats a una trobada per vetllar la mort d'un familiar. El cos del mort no hi era present. Bastant estrany tot plegat.





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Muntanyes, rius i una nova incorporació al nostre equip

Kонец

La pau a les 4.000 illes del Mekong