La guerra secreta de Laos

El 30 de maig vàrem anar a visitar el centre COPE a Vientiane, la capital de Laos. Es tracta d'un centre divulgatiu on s'explica la labor de diferents organitzacions sense ànim de lucre laosianes, amb recolzament estranger, que tracten de pal·liar les conseqüències de totes les bombes que encara queden per explotar al país.

És un lloc tremedament trist, però de parada obligada per entendre la història de Laos.

I és que durant 9 anys els EUA van tirar sobre Laos dos milions de tonelades de bombes, en el marc d'una guerra civil. Aquesta guerra es va lliurar entre els comunistes del Pathet Lao i el govern vigent, en la qual es lluitava pel control del país.

En un primer moment, els americans van dirigir els bombardejos a la Ruta Ho Chi Minh, per tallar l'ajuda al Vietcong, però davant la creixent influència del Pathet Lao van començar a bombardejar tot Laos. Alhora, van armar i entrenar l'ètnia Hmong per lluitar contra els comunistes. És el que es coneix com la Guerra Secreta.

Finalment, l'any 1975 el Pathet Lao aconsegueix fer-se amb el poder i instaura un govern comunista que encara dura actualment, tot i que amb economia de lliure mercat. 

El preu a pagar va ser molt car. Laos és el país més bombardejat per càpita del món. Es calcula que encara queden per detonar 80 milions de bombes. En 45 anys s'han pogut retirar uns 20 milions. A aquest ritme, es calcula que Laos no estarà lliure de bombes fins d'aquí 200 anys.

Encara a dia d'avui continuen explotant i són un risc per a la població.
Al centre COPE s'ensenya la feina de diferents organitzacions en la detecció i l'extracció de les bombes encara presents al territori. També divulguen la tasca dels professionals que donen suport a la multitud de persones mutilades per culpa de l'explosió de bombes sense detonar. Es proveeix a les persones afectades de pròtesis i s'ofereixen serveis de rehabilitació física.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Muntanyes, rius i una nova incorporació al nostre equip

Kонец

La pau a les 4.000 illes del Mekong